خط ساحلی دریای خزر از پر ترددترین و پر خاطرهترین مسیرهای جادهای ایران است، جایی که حتی یک وجب آن از نظرها پنهان نمیماند. شهرهای شمالی ایران به برکت وجود دریای خزر از محبوبیت بسیاری برخوردارند
فرح آباد ساری همانطور که از نامش پیداست در شهرستان ساری استان مازندران قرار دارد. ساری در میان نکا، میاندرود، قائم شهر، سوادکوه، جویبار و استان سمنان قرار دارد. مردمان آن به زبان شیرین مازندرانی صحبت میکنند. شهر فرح آباد که از سال ۱۳۹۷ به سطح شهر ارتقا یافته است در بخش رودپی شمالی ساری قرار دارد و از جاهای دیدنی مختلف و ساحل تشکیل شده است..
شهر تاریخی فرح آباد:
در سفرنامه دن گارسیا اینگونه آمدهاست: «گروهی از طایفهٔ انیل و جمعی از گرجی ها که در زگم و آن حدود میبودند تا دو سه هزار خانوار از بیم جان و اسر و غارت بجلا راضی گشته اراده رفتن دارالامان مازندران و دارالمومنین استرآباد کردند و حسب الفرمان قضا جریان دست تعرض از ایشان کوتاه گشته روانهٔ آنسو بشدند و به سلامت به فرح آباد رسیده طرح اقامت انداختند»
شاه عباس به آبادانی فرحآباد همت گماشت و برای این کار گرجیها و ارامنه را بدان شهر آورد و برای اینکه مهاجران زندگی آسودهای داشته باشند هر کدام را به کاری که در آن مهارت داشتند گمارد. گرجیها که در سرزمین خود در پرورش کرم ابریشم مهارت داشتند در فرح آباد بدین کار مشغول شدند
اصالت مادر شاه عباس صفوی به ساری برمیگردد به همین دلیل شاه عباس صفوی علاقه بسیاری به ساری داشت و از هیچ تلاشی برای آبادانی آن شهر دست نکشید و عموما تابستانها به این شهر شمالی سفر میکرد که به خاطر پر رونق بودن بندر به مجموعه باستانی صفویه، دارالسلطنه تابستانی یا دارالسرور گفته میشد. ابتدا نام دارالسلطنه، طاهان بود اما به دلیل وزش بادهای خنک به فرح آباد به معنای بادهای فرح بخش تغییر نام داد و در زمان پهلویان به فرح آباد تغییر نام داد. خزرآباد نام دیگر آن است. اکنون که علت نامگذاری فرح آباد ساری را دانستید شاید جالب باشد که بدانید
دارالسلطنه یا همان قصر تابستانی از چند بخش تشکیل شده است
در ادامه مجموعه بناهای دارالسطنه که به مجموعه تاریخی فرح آباد معروف است را معرفی خواهیم کرد:
کاخ جهان نما:
کاخ جهان نما تداعی کننده معماری و آثار باستانی اصفهان است و حتی کاشیهای لعابی اصفهان با رنگهای خاص و بی نظیرش در ساخت کاخ به کار رفته است. کاخ جهان نما که قصر شاه عباس صفوی بوده است توسط ترکمانان و قزاقها به آتش کشیده شد که امروزه بخش ناچیزی از آن باقی ماند.
مسجد جامع شاه عباسی
مسجد جامع شاه عباسی نیز از معماری بی نظیر اصفهان الهام گرفته شده است و از زمان صفویان به جا مانده است. ساختمان مسجد از ایوان، شبستان و محراب تشکیل شده است. از حجرههای مسجد به عنوان مدرسه برای طلاب استفاده میشده است که دست نوشتههای برخی از دانش آموزان طلاب بر روی دیوار دیده میشود.
سایر جاذبه های شهر تاریخی فرح آباد
از دیگر جاذبه های به جا مانده از مجموعه تاریخی فرح آباد به تپه بزرگ عمارت عباسی، پل بزرگ عباسی، حمام کاشی کاری شده عباسی، خانههای آجر عباسی، حمام کورهای قاجاری را میتوان نام برد.